Stichting Vaartzicht krijgt betekenis

Albert en Ingrid hebben verschillende achtergronden. Ze zijn anders opgeleid en hebben ervaring in gevarieerde omgevingen. Albert is een stadsmens en wereldburger, Ingrid groeide op in een klein dorp en weet dat gewoon doen goed genoeg is. Twee verschillende mensen in één stichting. Die variatie helpt om verschillen in betekenisgeving te herkennen. Het verschil willen zien van elkaar en het omarmen in plaats van elkaar daarop te beoordelen maakt ons een bijzonder duo. Dat geeft een hoge dynamiek waarin ontwikkelingen elkaar snel opvolgen met als uitkomst dat het product wat we leveren er beter van wordt.

Verschillen en variatie zien we ook om ons heen. Iedereen neemt anders waar en geeft daarmee anders betekenis. Het één is niet beter dan het ander. Hoe je waarneemt is altijd van waarde. Het uitstellen van je oordeel, het verzamelen van waarnemingen zonder daar direct ordening in aan te willen brengen en zo een palet van waarnemingen samen te stellen brengt ons steeds naar een punt waarop wij niet zeggen: ‘Zo is het en niet anders’, maar aan de slag gaan met de vraag: ‘Zou dit ook iets kunnen betekenen en willen jullie daar ook eens over nadenken?’.

Stichting Vaartzicht geeft betekenis

Wanneer je merkt dat je betekenis geeft wat doe je er dan mee, sterker nog, wat kun je er dan mee? Dit is een vraag die wij regelmatig krijgen van mensen die werken in de dienstverlenende sector. Wij zijn ervan overtuigd dat je niet aan de mens, patiënt, cliënt of leerling gaat ‘sleutelen’ maar dat je uitzoekt hoe wisselwerking met de omgeving er voor de betrokken uitziet en in welke omgeving dat het beste lukt. We geven continu betekenis, of je nu wilt of niet.

Daarmee zeggen we dat we betekenis geven aan wat we waarnemen en dat ieder daar een eigen kenmerkende manier voor heeft. Als de samenleving, de overheid, een organisatie een toestand heeft gecreëerd waarin een bepaalde vorm van betekenisgeving dominant is en die niet past bij jou en of bij die toestand dan geeft dat spanning. Bij ons leer je die spanning te begrijpen en kun je die onder woorden brengen.

Wij komen voortdurend mensen tegen die herkennen dat ze betekenis geven en ervaren dat er iets niet klopt. Hun vermogen om te handelen naar de toestand die je aantreft past niet in een systeem waarin de procedure is vastgelegd, of het kan niet omdat er een dwingend protocol is dat een ander repertoire voorschrijft. Zeer vermoeiend en niet functioneel. Vooral in de dienstverlenende sector lopen mensen hier letterlijk op leeg. Wij hebben ons gespecialiseerd in het leren herkennen van jou manier van betekenis geven en hoe je dit in wisselwerking met je omgeving kunt gebruiken zonder dat dit een manier is waarop je je energie verliest.

Theorie versus praktijk

Stichting Vaartzicht dankt haar theoretische inzichten aan Wim van Dinten en Imelda Schouten. Zij zijn ervan overtuigd dat wanneer je leert hoe jij betekenis geeft en deze manier accepteert je nieuwe wegen vindt, je creatief wordt en je complexe situaties aankunt. Met hun theoretische onderbouwing en onze praktische ervaringen maken wij met Stichting Vaartzicht het verschil. 

Onze wortels en ons verschil maken dat je bij ons gaat ontdekken wat de mogelijkheden zijn van wat er in wisselwerking kan ontstaan en je gaat zien wat je nog niet eerder zag.